Bicicletada Popular per la Justícia Climàtica

9

Del 30 de novembre a l’11 de desembre se celebra a París la cimera COP21 de la Convenció Sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides. Prèviament a aquesta cimera, es van realitzar accions ciutadanes a tot el món per pressionar els governs en favor d’uns compromisos ferms per frenar l’escalfament global. A Catalunya, els dies 28 i 29 de novembre es van concentrar un seguit de convocatòries. A Girona, l’ANG, Xarxa pels Drets Socials, Mou-te en Bici, Aigua És Vida, Som Energia i d’altres col·lectius van organitzar un seguit d’accions. Des de la Xarxa, vam participar de l’organització d’una Bicicletada Popular per la justícia climàtica.

 

7COMUNICAT

Segons dades del propi Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic (IPCC; organisme científic internacional que estudia el canvi climàtic i les respostes necessàries per aturar-lo) abans del 2050 cal reduir un 50% els gasos d’efecte hivernacle (GEH; p.ex. diòxid de carboni de la combustió de carburants del transport i de la calefacció), per tal d’evitar que la temperatura mitjana de la Terra augmenti més enllà de 2ºC durant el segle 21. Es considera que creuar aquest llindar comportaria conseqüències desastroses per la supervivència humana en molts indrets del planeta. Malauradament al ritme actual de consum d’energies contaminants (carbó, petroli, gas natural) el 2030 ja s’haurà superat el pressupost de GEH disponible fins el 2050 que permetria mantenir l’escalfament global sota control.

Davant d’això la responsabilitat dels països industrialitzats és màxima, ja que generen el 41% dels gasos responsables del canvi climàtic, mentre que no arriben al 20% de la població. Per això, en països com el nostre la reducció dels GEH pel 2050 ha de ser del 80 al 95% segons l’IPCC. En aquest repte, els pobles i ciutats tenen un paper cada cop més rellevant, ja que avui dia més del 50% de la població mundial viu en assentaments urbans i s’hi produeixen el 70% de les emissions mundials d’efecte hivernacle. Les comarques gironines són pioneres al Món en el compromís municipal a rebaixar la despesa energètica i els GEH pel 2020, amb 200 ajuntaments adherits al Pacte d’Alcaldes, una campanya europea de lluita contra el canvi climàtic des de l’àmbit local. La ciutat de Girona va ser la segona a la demarcació en sumar-se a aquesta iniciativa, però tot i tenir un Pla d’Acció d’Energia Sostenible aprovat des del 2011, durant la legislatura 2011-2015 l’Ajuntament en va fer cas omís i es va desentendre del deure d’executar-lo, actualitzar-lo, monitoritzar-ne els resultats i rendir comptes a la ciutadania sobre el seu compliment.

Per tot això el passat mes d’abril, l’ANG va impulsar una moció, aprovada per unanimitat per l’Ajuntament de Girona, que incloïa entre d’altres les següents actuacions com a més urgents:

1.- Revisió del Pla Local de Mitigació del Canvi Climàtic

2.- Contractació d’empreses que tinguin compromisos ambiciosos de reducció de les seves emissions de GEH i que no inverteixen al sector dels combustibles fòssils

3.- Redacció d’una ordenança municipal que estableixi criteris de construcció energèticament eficients en els edificis de nova construcció

4.- Execució de forma urgent aquelles accions del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Girona que tinguin major incidència en la reducció d’emissions de GEH

5.- Creació d’una oficina permanent dins l’Ajuntament que doni solució a la pobresa energètica

Set mesos més tard i davant la COP21 les entitats gironines volen conèixer quin és l’estat d’execució d’aquestes actuacions. Per això s’ha formulat una sol·licitud d’informació a l’Àrea de Sostenibiltiat de l’Ajuntament de Girona, tot incidint que la resposta s’hauria de fer pública i l’abast de tota la ciutadania. Així mateix, per la resta de punts de la moció s’han de definir dates d’execució.

Les entitas sotasignants insten l’Ajuntament de Girona a exercir el rol de lideratge en matèria de canvi climàtic esperable d’una capital de demarcació, esdevenint així el referent a seguir pel conjunt de la societat i localitats de les comarques gironines.

Per això, des de l’ANG i la resta d’entitats sotasignants d’aquest comunicat, instem l’Ajuntament de Girona a l’activació immediata d’una política de canvi climàtic valenta, amb objectius anuals clars, públics, mesurables i de verificació obligada, per tal d’accelerar la imprescindible transició cap a una societat baixa en carboni que ens marquen la UE i la comunitat internacional. És molt urgent actuar en l’àmbit de l’eficiència energètica dels edificis i intensificar les mesures per reduir el transport en vehicle privat, tant a nivell intern de la ciutat, com al conjunt de l’Àrea Urbana de Girona i dels municipis de la demarcació, si realment es vol que Girona contribueixi a aturar l’escalfament global.

Per això, impulsem l’Acció “Una Fulla pel Clima”, per recollir les impressions ciutadanes a favor d’un model de pobles i ciutats que protegeixin el clima de les generacions futures, evitant així un sobre-escalfament de la regió que porti a escenaris d’aridesa i degradació ambiental com el que representa el tronc sec i mort emprat per l’acció.

Signen:

350 BCN – Assemblea de Joves del Gironès – Associació de Naturalistes de Girona – Associació Elsa Integració – Candidatura d’Unitat Popular de Girona – Càritas Diocesana de Girona – CCOO – Compromís amb Girona – Coordinadora d’ONG de les Comarques Gironines – Escola d’Adults de Girona – Escudella Solidària – Facultat de Ciències de la UdG – Fundació Ser.GI – Iaiofalutes – IAEDEN-Salvem l’Empordà – Independents per Salt – Iniciativa per Catalunya-Verds-Esquerra Unida i Alternativa – Intersindical Alternativa de Catalunya – Justícia i Pau – La Guerrilla Comunicacional – Mancomunitat de Santa Eugènia-Can Gibert – Mou-te en bici – Moviment Democràtic de Dones – Moviment per la Justícia Climàtica – Nucli Paolo Freire de la UdG – Observatori Ciutadà Municipal de Girona – PAH de Girona i Salt – PAH-Gironès – Podemos – Procés Constituent – Som Energia – UGT Comarques Gironines – Xarxa pels Drets Socials de Girona

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *