La nacionalitat un dret, no un privilegi

Diferents entitats de les comarques gironines, entre les quals la Xarxa de Lluita pels Drets Socials, hem presentat aquest matí, la campanya “La nacionalitat un dret, no un privilegi”. 

L’accés a la nacionalitat espanyola ha estat històricament un procés lent i discriminador que ha dificultat la plena incorporació dels nous catalans a la ciutadania, i per tant a la plenitud de drets polítics. Des de fa uns mesos, amb l’entrada en vigor de la Llei 19/2015, de 13 de juliol, de Medidas de Reforma Administrativa en el ámbito de la Administración de Justicia y el Registro Civil i el Real Decreto 1004/2015, de 6 de novembre, que desenvolupa el seu reglament, s’ha modificat el procediment per accedir a la nacionalitat.

Abans de la reforma, l’accés a la nacionalitat espanyola per residència legal exigia uns terminis concrets de residència legal (dos anys de residència pels ciutadans de les ex colònies espanyoles i deu anys de residència per la resta de nacionalitats), una entrevista amb el sol·licitant i acreditar unes nocions de castellà més la documentació pertinent del país d’origen. Amb la nova normativa, s’exigeix que per accedir a la nacionalitat espanyola cal passar dues proves: una prova de coneixements constitucionals i socioculturals d’Espanya i una altra de coneixements de llengua castellana. Aquestes proves només es poden fer a centres amb conveni amb l’Institut Cervantes, tenen un cost elevat i no estan adaptades per a persones formativament vulnerables.

El nou procediment en comptes de millorar i fer més accessible la gestió per l’accés a la nacionalitat, ha empitjorat la situació, provocant una situació de vulnerabilitat i indefensió de les persones sol·licitants. El nou sistema posa nous entrebancs per incorporar-se a la nostra societat, i ser ciutadans amb tots els drets. Amb aquesta normativa s’estan creant ciutadans de primera i de segona.

Al llarg dels propers dies, s’organitzaran diferents accions. El dissabte 11 de juny, s’ha convocat una MANIFESTACIÓ, a les 11h a la Plaça del Vi. La manifestació recorrerà els carrers de la ciutat, fins a la subdelegació del govern a Girona.

thumb

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *